9. мај 2008.

Supe

Supe i corbe sluze se pre jela. Mogu se sluziti tople i hladne, mada se na nasim trpezama sluze tople. Supe su hranljive i povoljno uticu na varenje. Corbe se prave od raznog mesa i povrca. Corbe bez zaprske mnogo bolje deluju na zeludac, jer se lakse vare. Postoji vise vrsta supa pa ih delimo na bistre i zacinjene. Meso za supu je najbolje da bude od domace zivine, jer ce tada biti mnogo ukusnija i jaca. Medjutim, ukus i izgled supe ili corbe uglavnom zavisi od samog nacina pripremanja.

DOMACI REZANCI ZA SUPU
Na dasku za mesanje prosejati 100 gr brasna, dodati malo soli i u napravljeno udubljenje u brasnu staviti jaje. Dodati malo vode i zamesiti cvrsto testo. Tanko ga razviti i ostaviti da se prosusi. Saviti ga u rolnu i seci ostrim nozem za rezance. A zatun uh spustiti u procedjenu supu.

KNEDLE OD GRIZA
U dubokom tanjiru viljuskom ulupati penu od belanceta, a zatim dodati zumance, prosejani griz i malo soli. Po zelji mozete dodati i malo sitno seckanog persunovog lista. Kasikom spustati knedle u supu koja lagano vri.
Ove knedle se preporucuju za masne supe jer upijaju visak masti.

Нема коментара: