14. мај 2008.

PATKA U VINU

Materijal: jedna patka, 100 gr margarina, 150 gr povrca i zacina (1
sargarepa, 1 luk, struk majcine dusice, 1 list lovora), 100 gr luka, so i
biber.
Za sos: 2 litra vina crnog, 100 gr butera, 600 gr iznutrica od zivine, 2
supene kasike brasna, 100 gr sargarepe, 100 gr luka, 1 praziluk, 4 vlasca,
list celera, 3 cesnja belog luka, 2 lista lovora, struk majcine dusice, 2
klincica, so, biber i sirce.
Priprema: u vecu posudu stavite iznutrice, mesavinu povrca i zacina i
dodajte buter i brasno. Sipajte vino, ostavite da uzavri, zatim
flambirajte, posolite i pobiberite. Ostavite da se kuva, na laganoj vatri
u otklopljenoj posudi 1 sat. Sos ce se malo stegnuti i imace prijatnu
aromu.
U veliku posudu za pecenje stavite patku koju ste prethodno premazali
buterom, dodajte mesavinu povrca i zacina, so, biber. Pecite u pecnici na
temperaturi od 280 stepeni oko 40 minuta. Podgrejte sos, pa mu dodajte
sirce i buter. Servirajte sos uz pecenje.

Нема коментара: