17. мај 2008.

PRIPREMA

IZRADA TESTA
Sastojke koji su navedeni u receptima pripremati redosledom i kolicinama
kao sto su i navedeni.
Prvo, pomesati brasno i prasak za pecivo, a onda ih prosejati, jer ce na
taj nacin biti ravnomerno izmesani i oslobodice se grudvica, a testo ce se
bolje i ravnomernije dici. Tako pripremljeno brasno ostaviti sa strane dok
ne zatreba. Onda prilazimo izradi testa. Margarin mesati sve dok ne
zapeni, postepeno dodavajuci secer, vanilin secer, so i jaja. Kada je masa
postala glatka i secer se potpuno istopio dodavati naizmenicno brasno i
mleko, sve dok se ne dobije testo koje se tesko skida sa kutlace. Tako
pripremljenom testu dodavati voce (suvo grozdje, lesnik, badem, orah)
zavisno od gustine mase. Testo peci u napred zagrejanoj peci.

LISNATO TESTO
Brasno sa praskom za pecivo sipati na dasku za mesanje testa. U sredini
napraviti udubljenje, staviti secer, vanilin secer, so, jaja i tecnost
koju trazi recept. Smesu pokriti kasikom brasna, a onda dodati komadice
hladnog margarina, sve to zatim pokriti brasnom i dobro izmesati. Kad je
testo dobro izradjeno razvuci ga u obliku valjka. Ako je lepljivo dodati
jos malo brasna i ostaviti na hladno mesto da se malo ohladi. Dasku koja
je odredjena za valjanje testa posuti ravnomerno brasnom. Nerazvijati
velike komade testa, vec valjak od testa izrezati na manje komade pa tek
onda testo razvijati do odgovarajuce debljine, zavisno od vrste kolaca. Ne
pritiskati valjak previse jer se on mora polako okretati preko testa.

BISKVITNO TESTO
U posudu izdvojiti zumanaca onoliko koliko trazi recept, a zatim dodati
toplu vodu i dobro tuci zicom sve dok se ne dobije jednolicna masa. Zatim
dodati 2/3 kolicine secera, zacine i vanilin secer i sve to mutiti dok se
ne dobije krema. Od belanac napraviti cvrst sneg i dodavati kasiku po
kasiku ostatak secera, nastaviti tuci sve dok se ne dobije dovoljno cvrst
sneg da na njemu ostane rez napravljen nozem. Zatim takav sneg staviti na
smesu od zumanaca i sve to dobro promesati pa na to dodati brasno pomesano
sa praskom za pecivo. Pomesati sve lagano do jednolicne smese. Peci ga
odmah nakon pravljenja po uputstvu za pecenje.

GLAZIRANJE TORTI
Da torta ne bi upila glazuru bilo bi dobro da se prethodno namaze
marmeladom i tek onda pristupi glaziranju. Glazura se nalije na sredinu
torte a razmazuje se brzo tako da preliva preko ivica. Noz se drzi malo
nakosen i prelazi se njime polako blagim pritiskanjem. Glazura koja je
pretekla preko ruba takodje se razmazuje nakvasenim nozem povlaceci odozdo
na gore.

GLAZURA OD LIMUNA
Uzeti jedan dobar i zdrav limun i dobro iscediti sav sok iz njega. Kroz
cistu gazu procediti sok da bude bistar i onda dodati onoliko secera u
prahu dok se ne dobije gusta masa. Masu mesati dok ne ocvrsne dovoljno.

GLAZURA OD COKOLADE
Cokaladu, secer i vodu staviti u serpu na stednjak da se kuva dok ne
postane gusta masa. Sastojci se stavljaju u odnosu 1:1:1 (100 gr secera,
100 gr cokolade i 1 dcl vode). Za vreme kuvanja stalno mesaati da masa ne
zagori. Nanositi na tortu dok je jos vruca.

BELA GLAZURA
200 gr secera u prahu, pomesaati sakom od jednog limuna i jednim
belancetom i mutiti toliko dugo dok ne postane gusta, cvrsta bela masa. Po
torti ravnomerno razmazati masu i ostaviti u toplu rernu par minuta dok se
glazura ne svrdne.

VOCNI PRELIVI
U jednu posudu staviti 100 gr secera u prahu, 4 zumanceta, jednu kasiku
brasna i 2,5-3 dcl soka od nekog voca: visnja, ribizli, jagoda, breskva.
Tako pripremljenu masu mutiti na pari dok se ne zgusne i preliv je gotov.

VANILIN PRELIV
Na pati mutiti 5 zumanaca, 5 dcl mleka, 5 kasika secera u kristalu i 3
kasike vanilinog secera. Kada se masa zgusne skinuti sa pare i ohladiti.

COKOLADNI PRELIV
Na pari mutiti 5 zumanaca, 5 kasika secera, 2,5 rebra otopljene cokolade i
2 dcl mleka. Sve to dobro mutiti dok se ne dobije jedna gusta masa i
preliv je gotov.

Нема коментара: